Typen leeflijnen

Leeflijn met haak

Typen leeflijnen

Binnen de verschillende functies die leeflijnen hebben zoals verankering, werkplaatsbeperking, werkpositionering en valbeveiliging, zijn er diverse typen te onderscheiden zoals instelbaar, kunststof of metaal, met schokabsorber en met een I- of een Y-vorm. Daarnaast zijn er lijnen voor specifieke activiteiten zoals reddingsactiviteiten, boomsnoeien etc.

Het is dus van belang dat goed wordt nagedacht over het type lijn dat u nodig heeft. Dit kan niet los worden gezien van zaken als de klimgordel en aanvullende valbeveiliging. Om leeflijnen te mogen gebruiken dient men getraind te zijn. Safety Freaks adviseert u graag en kan u de vereiste vaardigheden bijbrengen.

Statische en instelbare leeflijnen

  1. Een statische leeflijn heeft een vaste lengte. Deze is b.v. geschikt om aan een vast ankerpunt te bevestigen, de bewegingsruimte van de gebruiker te beperken en ergens omheen te doen, b.v. om een boomstam.
  2. Met een instelbare leeflijn kan men zich nauwkeurig positioneren door met de ene hand de hendel te bedienen terwijl de andere hand het vrije uiteinde van het touw vasthoudt.
Statische en instelbare leeflijnen.
Fig.1 Statische en instelbare leeflijnen.

I- en Y-lijnen

Een I-lijn is gewoon een enkele leeflijn. Bij een Y-lijn splitst de lijn zich, zodat er twee ankerpunten zijn. Dit is handig wanneer men zich moet voortbewegen, zoals tijdens het klimmen. Terwijl het ene uiteinde verankerd is, kan men het andere uiteinde losmaken en aan een hoger gelegen punt bevestigen. Een Y-lijn kan ook worden gebruikt voor een stabielere positionering.

In de afbeelding hieronder ziet u drie toepassingen van een Y-lijn: klimmen, werkpositionering en lopen. In de middelste afbeelding is de lijn niet alleen met het harnas verbonden, maar ook met een zitje.

Toepassen van de Y-lijn.
Fig.2 Toepassen van de Y-lijn.

Y-lijnen en schokabsorbtie

In situaties met valrisico moet valbeveiliging te worden gebruikt. Naast een speciaal valapparaat kan dat ook met de leeflijn. Schokabsorbers scheuren bij een val en dienen daarna dan ook altijd vervangen te worden.

  1. Deze Y-lijn, de Petzl, heeft geen aparte schokabsorbtie, maar de dynamische lijn vangt een deel van de schok op bij een kleine val. Het ankerpunt dient zich hierbij altijd hoger te bevinden dan de gebruiker. Op de afbeelding is ook een connector weergegeven.
  2. De Petzl Absorbica-Y MGO bevat een geïntegreerde schokabsorber. Een dergelijke absorber kan ook los worden aangeschaft en aan bepaalde leeflijnen worden gekoppeld.
  3. De Fall Safe V-lijn 1,5 m met MGO-haken heeft naast een schokabsorber elastische slinge. Deze dienen om gemakkelijker te bewegen.
Diverse Y-lijnen.
Fig.3 Diverse Y-lijnen.

In onderstaande afbeelding ziet u een opklim en val met een Y-lijn + schokabsorber. Naast de hoogte van de val speelt ook het gewicht van de gebruiker een rol en de positie van de gebruiker t.o.v. het ankerpunt: de valfactor. Er zijn schokabsorbers van verschillende sterkte. Om te weten welke u nodig heeft, is een goede risicoanalyse noodzakelijk. Meer informatie over valbeveiliging.

Diverse Y-lijnen.
Fig.4 Klimmen en vallen met Y-lijn + absorber.

Materialen

Leeflijnen zijn vaak van kunststof materialen gemaakt, waarbij de binnenkant van de lijn anders is gekleurd dan de buitenkant. Deze wordt zichtbaar bij slijtage. In dat geval mag de lijn, evenals bij andere beschadigingen, niet meer worden gebruikt. Bij werkzaamheden waarbij de lijn kan worden beschadigd of doorgesneden is een dergelijke lijn niet veilig. Men kan dan een stalen lijn gebruiken.

  1. De gebruiker hangt met een korte stalen statische leeflijn aan een lijn. Deze kan niet worden doorgesneden met de slijper. Op de rug is een ASAP valbeveiliger met schokabsorber toegepast.
  2. Voorbeeld van een instelbare stalen leeflijn, de Cable Adjuster van Camp Safety. De kern is gemaakt van gegalvaniseerd staal. Daaroverheen ligt de polyester binnenmantel, die voorkomt dat de buitenste laag over de stalen kern schuift. Het omhulsel bestaat uit een dubbele laag polyester.
Stalen leeflijnen
Fig.5 Stalen leeflijnen

Speciale typen leeflijnen

Er zijn typen leeflijnen met een speciale functie. Hieronder zien we achtereenvolgens de Petzl Grillon horizontale tijdelijke leeflijn, die dient als verankering; de Petzl Lezard voor helikopterredding en de Fallsafe Rescue Y-Pad voor reddingswerkzaamheden.

Speciale typen leeflijnen
Fig.5 Speciale typen leeflijnen

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht. Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s: basis, gevorderden en redding.

 

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden. Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

 
Werkpositionering.

Leeflijnen werkpositionering

Bekijk op YouTube